Föreningen Norden Hudiksvall år för år

Föreningen Norden Hudiksvall har en lång historia. Föreningen föddes i andra världskrigets utbrott och har levt igenom många skiften, växlingar och förändringar i nordiskt samarbete.

I kronologin nedan har vi börjat sammanfatta avdelningens historia.

1939 Föreningen Norden Hudiksvall bildas den 5 oktober 1939, när andra världskriget har börjat, Europa står i brand och Finland står på tröskeln till vinterkriget mot Sovjetunionen. Dagens Nordanstigs kommun ingår i vad som då var Hudiksvallsavdelningen, som hade ett stort omland utanför den lilla staden Hudiksvall.

1944 Föreningen Norden Söderhamn bildades 21 februari 1944, när andra världskriget går mot sitt slut.

2008 Föreningen Norden Ljusdal, som under en längre tid haft en svag verksamhet, går samman med Föreningen Norden Hudiksvall.

2011 Föreningen Norden Bollnäs, som har problem med upprätthålla sin verksamhet, har 46 medlemmar den 31 december 2011. Även avdelningen i Söderhamn har problem med vikande verksamhet och medlemstal, 38 medlemmar vid utgången av året.

2014 Föreningen Norden Söderhamn går in i Hudiksvallsavdelningen. Tidigare har Föreningen Norden Bollnäs upphört och dess medlemmar gått i Söderhamnsavdelningen, vilka nu blir en del av den gemensamma avdelningen för Hälsingland, Föreningen Norden Hudiksvall-Hälsingland. Den tidigare avdelningen i Söderhamn bidrar med femtiotalet nya medlemmar.

2015 Föreningen Norden Hudiksvall-Hälsingland noterar den 31 december 2015 att den har 354 enskilda medlemmar, inklusive familjemedlemmar.

Sidan uppdaterad 24 augusti 2016